Glimtar från tidigare

2018

Torsdag 18 januari, kl. 19.00 i Hönshuset
Apoidea – Våra kompistjejer i trädgården

Stort tack till Jonas Stenmarck! Med stor kunnighet och humor och bin har du återberättat om livet i en bikupa. Vi har lärt oss att det finns ca 20 000 arter, inte bara honungsbin, varav 280 arter finns i Sverige. Att humlan är ett bi, biet äter nektar och pollen. Biet indelas i solitära och sociala arter.
 
I ett bisamhälle lever en drottning, 20000 – 70000 arbetsbin (tjejer) och ca 1000 drönare (killar). Drottningens uppgift är att lägga ägg, drönarna befruktar drottningen och arbetsbiet städar, matar yngel, bygger vaxkakor, vaktar bikupan och samlar honung. Arbetsbiet utvecklas från putsbi ambi, uppassarbi, vaktbi till dragbi som flyger o hämtar pollen och nektar. Bara drottningen med sina arbetsbin övervintrar, drönarna jagas ut ur bikupan och dör på hösten.
Forskningen har funnit att blommor sänder ut elektriska vågor som visar att de har nektar och vill ha bin för att pollineras.
Vad kan vi trädgårdsentusiaster hjälpa till med? Fortsätt att ha trädgårdar med massor med blommor!!
Bra bi-blomster:
Kärleksört Prästkrage Åkervädd Stäppsalvia Honungsfacelia Gurkört Luktviol Buddleja Ålandsrot Röd solhatt Rudbeckia Jätteverbena Sälg.
//Christina Leffler Säll

Tisdag 20 februari, efter årsmötet
Pioner och deras kombinationer, Leena Liljestrand
  Foto: Eva Robild
Leena Liljestrand, ordförande och grundare av Svenska Pionsällskapet, bjöd på en ljuvlig stund med utvalda pionfavoriter i alla tänkbara former och färger. Anemonformade följdes av enkla, halvfyllda och fyllda blommor. Till sist var det dags för de mer säregna Itoh-hybriderna, döpta efter den japan som på 40-talet lyckades odla fram en korsning av lukt- och buskpion.
Leena Liljestrand växte upp som asfaltsunge i Helsingfors och var till och med rädd för gräs som liten. Men flytten till Stockholms skärgård på 90-talet innebar en liten trädgård. Där kom odlandet igång rätt omgående när Leena hittade pionen Festiva Maxima, med doft av nybakade wienerbröd, på Hötorget. Intresset växte och tio år efter att flyttlasset 2008 gick vidare till Mariestad växer nu hela 230 pionsorter i Leenas trädgård.
White Cap      Jan von Leeuwen
Leenas rosa favoriter bland de enkelblommande är primadonnorna Do Tell och Bowl of Beauty. White Cap har rödbetsröda yttre kronblad, en ljuvlig doft och får folk att stirra. Den vita Jan van Leeuwen beskrivs som en av de bästa på marknaden, med sitt fantastiskt bladverk och utan behov av stöttning. ”Om det vore en man skulle jag gå ner på knä och fria” som Leena uttryckte det.
Bland de halvfyllda pionerna – ”de man kan se det gula rufset i ”– är en av favoriterna den korallrosa Corall Charm. Vacker att se på men med en doft som inte är så god. Men eftersom den är hög placeras den med fördel längre bak i rabatten, så det gör inget. Lemon Chiffer är ljusgul med mörkgrönt bladverk och en riktig bi- och humlemagnet. Miss America är vit och otroligt vacker och har belönats flera gånger av det amerikanska pionsällskapet. Pioner med fyllda blommor är fortfarande de vanligaste, som världens mest sålda (och mest förfalskade) pion Sara Bernhard. Leenas tips är att undvika de sorter som behöver stöttning.
Ett bra tips är att följa växternas naturliga kalender; plantera på hösten det som ska blomma på våren – och tvärtom. Pioner behöver tid att etablera sig och bör planteras på hösten Köper du ändå en planta på våren/sommaren (trädgårdstidningarna lockar gärna med pionartiklar just på våren) kan du mellanplantera den i stor kruka och ha i halvskugga till september då den planteras ut i rabatten. Lena tipsar även om att plantera luftigt, med en meter mellan plantorna och aldrig täcka jorden under pionen med täckbark eller liknande. Däremot är det perfekt med marktäckare som sippor, till exempel Blue Ice, och narcisser och backsippor mellan pionerna. Pioner går bra att dela och det görs då på hösten då de är i vila.
På Svenska Pionsällskapets hemsida, www.pionisten.se, hittar du massor av odlingsråd och sorter. I gruppen på Facebook (som har över 3000 medlemmar) får alla pionälskare inspiration, tips och kan utbyta erfarenheter. Svenska Pionsällskapet träffar du också på Nordiska trädgårdar den 22-24 mars i monter C27:33.
//Pernilla Norström       (Foton från Svenska Pionsällskapet )

Tisdag 20 mars, kl 19.00 i Hönshuset
Odlingsvärda perenner och buskar
Stort tack till Jonas Grund för ett härligt föredrag med personlig touch och kryddat med genuin värmländska. Vi fick lära oss mycket om hans favoriter bland träd, buskar och perenner.
Jonas Grund är landskapsingenjör och Lucja Then är landskapsarkitekt och tillsammans driver de Stolpens Trädgård i Kristinehamn. De har en handelsträdgård med visningsträdgård och arbetar med trädgårdsdesign. Trädgården ligger i ungefär samma zon som Täby och Vallentuna. Den har flera olika odlingsmiljöer och på sina ställen finns hyperitstenar som gör jorden kalkrik och där växterna trivs.
Jonas har ett stort intresse för magnolior och andra träd och buskar samt för perenner som trivs i woodlandmiljön. Lucja är den som ansvarar för all stensättning i visningsträdgården och som pysslar mycket med trädgårdsdesign.
Stolpens trädgård har ett stort sortiment, se hemsidan www.stolpenstradgard.se.
De har även egen produktion av växter som de förökar med delning, frön och sticklingar.
Jonas visade bilder på och gav odlingstips om några av sina favoriter. Här kommer en lista i urval att inspireras av:

 • Iris ”Katherine Hodgkins”. Trivs bäst i kalkhaltig, väldränerad jord och sätts djupt, ca 15 cm.
 • Cyclamen Coum, Vårcyklamen. Bör sättas 30 cm djupt för att inte frysa.
 • Cyclamen Hederifolium, Höstcyklamen.
 • Glaucidium palmatum, Lunddocka. Oftast lavendelblå men ”Mikado” är mörkblå och ”Album” vit. En woodlandväxt från Japan.
 • Cardamine Waldsteinii, Tandrot. Woodland.
 • Trillium Sulcatum, Treblad, mörkt röd. Woodland.
 • Corydalis Omeiana, Himmelsnunneört. Lättodlad i woodland. Blå.
 • Helleborus x Ericsmithii, Julros. Trivs bäst mot en husvägg där det är torrt. Vackert bladverk. Vita blommor som mörknar mot brunlila.
 • Erythronium dens-canis, Hundtandslilja. Knölväxt med marmorerade blad som trivs i woodland.
 • Epimedium Acuminatum, Sockblomma. Marktäckare i woodland.
 • Camassia, Stjärnhyacint. Knölväxt från bergen i västra Nordamerika. Vit eller blå.
 • Wisteria macrostachy, Blåregn. Trivs vid stenhus eller stenar som ger värme.
 • Clematis Omoshiro japansk sort med riktigt stora, vackert vitrosa blommor med en mörkare rosaröd kant kring varje kronblad. Blommar i juni och augusti.
 • Clematis Texensis är en hel grupp som bär klockformade blommor, tex ”Prinsess Kate”, ”Princess Diana”. Trivs i värme. Lång blomning.
 • Rockii-pioner eller Gansu-pioner är purpurfläckiga buskpioner. Importeras från Kina och USA.
 • Stewartia Koreana, Skenkamelia. Vita blommor, vacker stam, eldröda blad på hösten.
 • Viburnum plicatum, Japansk Snöbollsbuske. Vita blommor, vacker höstfärg.
 • Magnolia Hammaroe, framtagen i Karlstad. Puderrosa blommor med perfekt form.
 • Magnolia Betty, 2 m hög buske med rosavita stora blommor.
 • Cornus kousa, Koreansk Blomsterkornell. Vita högblad ser ut som blommor och varar länge. Vacker flagnande bark. Gillar skugga och vindskydd.
 • Fothergilla intermedia ‘Blue Shadow’, blå Häxal. Fantastisk höstfärg i rött, orange och gult. Vita honungsdoftande, flaskborstliknande blommor i april-maj.
 • Prunus Hally Jolivette, Vårkörsbär. Halvfyllda, vita blommor med vinrött öga. Blommar relativt länge.
 • Japansk Azalea, Har en otrolig blomning i rosa, vit eller röd beroende på sort. Ibland vintergrön.
 • Rhododendron Alprosen ”Mist Maiden”. Täta, bollformade, små buskar. Rosa blommor. Tillväxt i silvergrått ludd.
 • Cotinus ”Grace”, Perukbuske. Trivs i torka, sol och kalk. Stor buske med röda blad.
 • Cladrastis kentukea Gulved. Träd med vackert bladverk och vita hängande vippor. Ett fint exemplar finns i stadsparken i Karlstad.
  //Kristina Leffler Säll och Marianne Janning

 

En reaktion på “Glimtar från tidigare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *