Glimtar från tidigare

2024

Dahliafrossa 15 augusti 2024

En regnig söndagsmorgon for vi söderut för att titta på dahlior och annat sensommarfint. Vi startade hos Olga Shilkova i Huddinge.

Vi möttes av en mycket frodig trädgård med mycket blomning och många spännande plantor, bland dem som stod ut fanns flera sorters hortensia, funkia och små barrväxter. Olga berättar att hon är en riktig växtsamlare och att hon sköter trädgården helt själv och använder mycket gräsklipp för att bevara fukten och gödsla rabatterna.

Alla odlingsbäddar är grundade med material från trädgården (ingenting får slängas) och innehåller mycket sand. En del bäddar dekorerats med vackra stenar.

Olgas dahlior växer i ett stort antal 30 liters krukor som står i en klunga. Då kan de flyttas runt för att skapa vackra kombinationer. Olga tipsar om att hon gödslar dem med Lidls Tomatgödsel, men normalt bara en gång vid planteringen. I år kanske de ska få lite gödsel även nu i slutet av augusti. När Olga tar sticklingar så använder hon en vass skalpell och skär direkt vid knölen. Hon tycker att dessa sticklingar blommar bäst. Hon förodlar dem i plastpåse och väljer alltid mellanhöga dahlior för att slippa binda upp.

Rådjur vill gärna besöka Olgas trädgård. Därför har hon köpt vildstängsel som är monterat runt hela trädgården och även vid vägg där clematis klättrar fint.

Olga är också ledamot av Dahliaentusiasterna som driver Dahliaparken, så efter vårt besök hos henne åkte vi vidare mot parken i Enskede.

Där odlar medlemmarna 300 dahliaknölar i olika pallkragar. Varje ägare till pallkragarna bestämmer själv utseendet, äger knölarna och vinterförvarar dem. Exempelvis har en förskola i närheten tre olika pallkragar som de sköter om. Det blev en härlig dag, även om den var lite regnig, fylld av dahlior!

Kristina Leffler Säll skrev och fotograferade – Marianne Janning redigerade

2023

Lista över alla de växtnamn Gunborg Mattsson nämnde den 2 september 2023

  1. Galanthus nivalis och Leucojum verum
  2. Crocus chrysanthus ’Blue Pearl’
  3. Crocus tommasinianus
  4. Lathyrus vernus
  5. Anemone Ice and Fire
  6. Anemone ’Blue Eyes’
  7. Anemone ’Pink Delight’
  8. Sanguinaria canadensis Multiplex
  9. Colchicum bulbocodium
  10. Scilla luciliae Alba och vårälväxing
  11. Scilla forbesii rosea
  12. Muscari latifolium
  13. Erythroniumdens-canis ’Rose Queen’
  14. Pagoda och Trillium albidium
  15. Narciss Tahitii och Primula denticulata
  16. Corylys avellana ’Contorta’
  17. Narciss poeticus recurvus
  18. Narciss Acropolis
  19. Narciss ’Minnow’’
  20. Narciss ’Sinopel’, N.albus plenus odoratus
  21. Corylopsis sinensis var. Calvescens
  22. Camassia leichtlinii
  23. Hortus bulborum
  24. Tulipa tarda flocktulpan
  25. Alba coerulea Oculata
  26. Polychroma
  27. Nachtwacht
  28. Hemisphere
  29. ’Colour Cardinal, T. Ballerina, och Princess Irene samt rönnspirea ’Sem’
  30. Enkianthus campanulatus
  31. Black Parrot och Lunaria annua ’Munstead Purple’
  32. Verona
  33. Clusiana
  34. Sanne och T. Apricot Beauty
  35. Foxtrot
  36. La Belle Epoque
  37. Grand Perfection
  38. Purissima och T. Mondial
  39. Sprengeri sommartulpan
  40. Cornus kousa ’Satomi’
  41. Helleborus ’Blue Lady’
  42. Trillium grandiflora
  43. Fritillaria imp. Rubra
  44. Camschatcensis
  45. Meleagris
  46. Persica
  47. Artemesia ’Valerie Finnis’ och Geranium ’Max Frei’
  48. Allium atropurpureum
  49. Allium christophii
  50. Allium ursinum
  51. Teucrinum x lucidrys
  52. Lilium bulbiferum
  53. Lilium ciliatum
  54. Lilium ’Casablanca’
  55. Pion ’Coral Charm, Rosa ’Lykkefund’, Lilum hansonii, Lilum ’Claude Shire’
  56. Lilum auratum
  57. Epimedium ’Frohnleiten’, E. ’Orangekönigin, E.Sulphureum, E. Rubrum
  58. Potentilla album
  59. Geranium ’Biokovo’
  60. Calamagrostis ’Overdam’
  61. Corydalis flexuosa ’Blue Panda’
  62. Iris germanica
  63. Cochicum autumnale ’Album’
  64. Cyklamen hederifolium
  65. Arum maculatum

Bokashi – Den goda jorden, Kajsa Sjaunja, 25 februari 2023 via zoom

Här kan du hämta Kajsas alla bilder: https://www.tabyvallentunatradgard.se/wp-content/uploads/2023/01/Bokashi-och-EM-KajsaSjaunja.pdf

Förökning av perenner, Marina Rydberg, 22 februari 2022 i Tibble Hörsal

Marina kom fullastad med doft och färg. Här fanns tulpaner, gyllenlack, vintergäck, pelargoner, snödroppar som även fick pryda vårt årsmöte.

Marina började med att berätta om hur julrosor sås. Krukan fylldes nästan helt med såjord. Därefter kom ett lager sållad såjord och sist en blandning av vermekulit och såjord. Sedan följde en bredsådd av julrosfröerna som sedan täcktes av ett lager med sållad såjord och vermekulit. Vid sådd av perenner sås relativt tätt eftersom grobarheten är lägre än för sommarblommor. Sedan ställs krukan utomhus i vinterkylan och man får vänta länge, kanske ett och ett halvt år innan det är dags att omskola de små plantorna.
Sommarblommor som bör sås på samma sätt, alltså mycket tidigt och som behöver en tid i kyla är heliotrop och verbena.
Pelargoner bör också sås tidigt, men de tål inte kyla och bör förvaras inne tills risken för frost är över.
Det är lätt att misslyckas med vissa frösådder, många faror hotar. Ett vanligt problem är rotbrand, men vermekulit minskar risken. Ett exempel på svår sort är basilika. Den grekiska basilikan är tåligast. Den kan sås på friland.
Luktärter kan man så tidigt, slutet av februari eller början av mars. Marina fyller krukan till två tredjedelar och när stänglarna kommit upp fyller hon på jord så att krukan blir nästan full. Hon brukar även toppa skotten för att få kraftigare plantor.
Marina rekommenderade sensommarsådd i augusti för bienner som viol, pense, gyllenlack (en bra sort är Suger Rush), förgätmigej, digitalis och borstnejlika.
Många växter kan förökas med sticklingar. Marina visade på sin perlagon Citronella hur hon tar bort blomknoppar, klipper strax över ett bladfäste, tar bort de flesta bladen och sticker ned sticklingen i en jiffykruka. Såjord med vermekulit fungerar också. Om man väljer att sätta sticklingen i vatten bör man använda en mörk vas eftersom rötter gillar mörker, men om rötterna utvecklas i vatten finns det risk att man skadar dem när man planterar.
Lavendel och borstnejlika är andra som är bra att sticklingsföröka.
Dahlior förvaras under vintern i en mörk och sval källare. Det är bra om de har lite jord kvar på knölarna eftersom det minskar avdunstningen och risken för att knölarna torkar. Man kan även förvara dem i krukan de växt i under sommaren och ta upp dem och plantera om till våren. Marina planterar sina på friland i början av juni och får då blom i september. Plantorna kan toppas och ge sticklingar om man planterar dem tidigt.
Funkia är lätt att dela i september/oktober eller april med en spade, kniv eller liknande. Andra plantor som mår bra av att delas är iris, riddarsporre och primula.
Lökväxter som vintergäck och snödroppar kan man sprida genom att ta hand om deras små fröplantor. De trivs under träd där gräset är glest. Gräv upp fröplantorna vid midsommartid. Även hyacintlöken blommar flera gånger. Spara julens hyacinter. Det gör inget om de torkar. Plantera dem i rabatten till våren och vänta sedan till nästa vår.
Tulpaner blommar endast en gång från en lök, men vissa sorter skapar dotterlökar som ger blommor följande år. Darvintulpaner, Queen of Night (nästan svart) och China Pink (liljeblommande) är några som villigt sätter dotterlökar. Även krokuslöken blommar endast en gång, men alstrar dotterlökar.
//Antecknat av Marianne Janning

Efter prat om delning, frösådd, sticklingar och annat planerade Marina att visa några bilder, men tiden hade runnit iväg och tekniken ville inte samarbeta. Så här kommer några av Marinas bilder.

En tanke kring ”Glimtar från tidigare

Kommentarer är stängda.