Glimtar från tidigare

Bokashi – Den goda jorden, Kajsa Sjaunja, 25 februari 2023 via zoom

Här kan du hämta Kajsas alla bilder: https://www.tabyvallentunatradgard.se/wp-content/uploads/2023/01/Bokashi-och-EM-KajsaSjaunja.pdf

Förökning av perenner, Marina Rydberg, 22 februari 2022 i Tibble Hörsal

Marina kom fullastad med doft och färg. Här fanns tulpaner, gyllenlack, vintergäck, pelargoner, snödroppar som även fick pryda vårt årsmöte.

Marina började med att berätta om hur julrosor sås. Krukan fylldes nästan helt med såjord. Därefter kom ett lager sållad såjord och sist en blandning av vermekulit och såjord. Sedan följde en bredsådd av julrosfröerna som sedan täcktes av ett lager med sållad såjord och vermekulit. Vid sådd av perenner sås relativt tätt eftersom grobarheten är lägre än för sommarblommor. Sedan ställs krukan utomhus i vinterkylan och man får vänta länge, kanske ett och ett halvt år innan det är dags att omskola de små plantorna.
Sommarblommor som bör sås på samma sätt, alltså mycket tidigt och som behöver en tid i kyla är heliotrop och verbena.
Pelargoner bör också sås tidigt, men de tål inte kyla och bör förvaras inne tills risken för frost är över.
Det är lätt att misslyckas med vissa frösådder, många faror hotar. Ett vanligt problem är rotbrand, men vermekulit minskar risken. Ett exempel på svår sort är basilika. Den grekiska basilikan är tåligast. Den kan sås på friland.
Luktärter kan man så tidigt, slutet av februari eller början av mars. Marina fyller krukan till två tredjedelar och när stänglarna kommit upp fyller hon på jord så att krukan blir nästan full. Hon brukar även toppa skotten för att få kraftigare plantor.
Marina rekommenderade sensommarsådd i augusti för bienner som viol, pense, gyllenlack (en bra sort är Suger Rush), förgätmigej, digitalis och borstnejlika.
Många växter kan förökas med sticklingar. Marina visade på sin perlagon Citronella hur hon tar bort blomknoppar, klipper strax över ett bladfäste, tar bort de flesta bladen och sticker ned sticklingen i en jiffykruka. Såjord med vermekulit fungerar också. Om man väljer att sätta sticklingen i vatten bör man använda en mörk vas eftersom rötter gillar mörker, men om rötterna utvecklas i vatten finns det risk att man skadar dem när man planterar.
Lavendel och borstnejlika är andra som är bra att sticklingsföröka.
Dahlior förvaras under vintern i en mörk och sval källare. Det är bra om de har lite jord kvar på knölarna eftersom det minskar avdunstningen och risken för att knölarna torkar. Man kan även förvara dem i krukan de växt i under sommaren och ta upp dem och plantera om till våren. Marina planterar sina på friland i början av juni och får då blom i september. Plantorna kan toppas och ge sticklingar om man planterar dem tidigt.
Funkia är lätt att dela i september/oktober eller april med en spade, kniv eller liknande. Andra plantor som mår bra av att delas är iris, riddarsporre och primula.
Lökväxter som vintergäck och snödroppar kan man sprida genom att ta hand om deras små fröplantor. De trivs under träd där gräset är glest. Gräv upp fröplantorna vid midsommartid. Även hyacintlöken blommar flera gånger. Spara julens hyacinter. Det gör inget om de torkar. Plantera dem i rabatten till våren och vänta sedan till nästa vår.
Tulpaner blommar endast en gång från en lök, men vissa sorter skapar dotterlökar som ger blommor följande år. Darvintulpaner, Queen of Night (nästan svart) och China Pink (liljeblommande) är några som villigt sätter dotterlökar. Även krokuslöken blommar endast en gång, men alstrar dotterlökar.
//Antecknat av Marianne Janning

Efter prat om delning, frösådd, sticklingar och annat planerade Marina att visa några bilder, men tiden hade runnit iväg och tekniken ville inte samarbeta. Så här kommer några av Marinas bilder.

1 tanke kring ”Glimtar från tidigare

Lämna ett svar