Öppna trädgårdar 2019

Söndagen den 25 augusti 2019 bjöd på strålande sol och värme. En fantastisk dag för trädgårdsbesök blev det.
De öppna trädgårdarna var: 

Johanna Schenk & Mona Fredenwall
Björnkärrsvägen 49a & 51, Skarpäng, Täby, Tel: 070-2886552 (Johanna)
Beskrivning: Par i trädgårdar. På Skarpängs högsta punkt mot skogen ligger två parhusträdgårdar med stor blomster- och odlingsglädje, om ca 450 kvm vardera sida vid sida.
Hos Johanna finns ett mindre växthus i cederträ från den engelska växthusleverantören Gabriel Ash, och hos Mona finns ett avundsvärt öppet odlingsrum vid namn Kullen. Båda trädgårdarna har en finstämd variation av perenner och gräs, buskar och ätbara växter med ombonade platser för umgänge. Två små gröna oaser på varsin sida av häcken. Välkomna!
Vägbeskrivning: Från Täbyvägen, kör man antingen in vid Rösjöhallen eller på Rostockvägen och kör rakt fram till Björnkärrsvägen. Från Rösjövägen tar man vänster in på Björnkärrsvägen och från Rostockvägen tar man höger in på Björnkärrsvägen. Parkera på gatan utanför husen.

Anna och Jonas Malmsten
Mörbytorpsv 303, Vallentuna, Tel: 0735- 646664
Beskrivning: Kohagen är en gård med extra allt. Kohagen är en gammal bondgård norr om Vallentuna med en unik trädgård på dryga 5000 kvadratmeter. Här varvas odlingar med konst och inspiration sprunget ur gamla och nya ting, trä, natursten, metall och betong. Här finns grönsaker, frukt och bär, perenner och blommor i mängder och fördelade över ett stort antal olika ”trädgårdsrum” och -land. Här finns orangeri, utekök, markerade ytor för barn att leka på samt flera uteplatser. Hönsen går fritt i trädgården som har utsikt över fält och beteshagar med får och höstar. Kaffeservering för dagen finns, liksom grillad viltkorv och en gårdsbutik med lammskinn, smycken, inredningsdetaljer och viltprodukter. Läs mer på @kohagensbasta på Instagram och Kohagens bästa på Facebook.
Vägbeskrivning: Från Vallentuna/Täby, kör till Lindholmen och tag höger mittemot Ica Nära vid skylt ”Mörbytorp”. Kör ca en kilometer (över järnvägen) och håll höger vid första T-korsningen. Följ vägen ytterligare ca en kilometer och håll vänster vid brevlådor. Efter ca 150 m syns Kohagen rakt fram. Parkering är inga problem.
Med Roslagsbanan: Hoppa av vid Lindholmen station och följ perrongen i tågets färdriktning. Sväng höger efter perrongens slut. Gå rakt fram på asfalterad väg. Där vägen delar sig, ta vänster in mot skogen och gå rakt fram och följ vägen i ca 2 km. Gården syns rakt fram där fälten öppnar sig.

Lotta Lundqvist
Bragegränd 13, Täby Kyrkby, Täby, 0709-907817
Beskrivning: Nu är min trädgård klar! Eller? Nej, en trädgård blir nog aldrig någonsin riktigt klar! En lekfull trädgård med oväntade upplevelser i alla rum har varit min strävan, så kom in och titta och låt dig inspireras i rostiga hörnan, woodland, turkosa medelhavsdelen, japanska hörnan, stugsidan, pallhuset och flera andra nya rum där jag skapat olika miljöer. En sensommarträdgård med dekorationsgräs, dahlior, rudbeckior, höstastrar med flera sensommarblommande perenner i alla regnbågens färger!
Vägbeskrivning: Kör till Täby Kyrkby, sväng ner mot kyrkbyns centrum, ta till vänster innan ICA-butiken; Margaretavägen, ta sedan första vänster uppför backen; Bragegränd och vid vändplatsen kan man parkera.

Marianne Janning
Rostocksvägen 6, Skarpäng, Täby
Beskrivning: Min trädgård är helt innesluten av buskage och träd för att skapa skydd mot vindar, rådjur och insyn. Den får därför lite hemlighetskänsla och man tänker inte på att den är helt plan. Den del där kraftledningsstolparna stod för två år sedan är nu nyanlagd och nästan färdig med en stor, djup damm och många nya buskar och träd. Trädgårdens 1120 kvm fylls av många olika sorters perenner och buskar, en del av lite ovanligare slag. Här finns även en minidamm och en liten, liten bäck. Några surjordspartier, en våtbädd och en grusrabatt ger möjlighet att testa olika växtmiljöer. Just nu blommar exempelvis katalpa, liljor, höstflox, rosor, höstanemon, silverax, blodtopp, clematis, gentiana, gamander, rosenflockel och rosenvial.
Hitta hit och parkera: Från Täbyvägen, mellan Rösjöhallen och Eneby Torg hittar du Rostocksvägen. Parkera på gatan utanför grinden eller på någon av tvärgatorna, men ställ inga hjul på trottoaren.

Elisabet Peterson
Lingonvägen 4, Vallentuna
Beskrivning: En liten trädgård på 590 m2 med betoning på lite ovanligare träd, pimpernöt, miniginko, pagodkornell och lite annat. Näckrosdamm och flera sittplatser. Formklippt buxbom. Olika sorters perenner och små barrväxter. Vattenspel.
Hitta hit och parkera: Från Vallentuna C kör på Lindholmsvägen mot Lindholmen och sväng direkt till höger vid keramikaffären upp på Lingonvägen, på andra avtagsvägen till höger finns parkering.

Pia och Alex Stoll
Byle Allé 46, Täby Kyrkby
Beskrivning: Området är mestadels nybyggt och kallas Trädgårdsstaden då varje hustomt är minst 1200 m2. Det var tidigare skog här med mycket berghällar så det är inte lätt att få ned en spade i marken. Mest sten och sur sandig skogsjord. Det visste vi inte riktigt när vi flyttade in för 5 år sedan, utan vi fick lära oss den hårda vägen, varje hål till häckens barrotade ligusterplanta tog minst 30 min att gräva med spade och korp. Så vi försöker bygga uppåt, till exempel blev utgrävningsmassor från arbetet med grund för växthuset till fyra stora rabatter mitt på gräsmattan. Vi odlar lite frukt och grönsaker men det är nog mest träd, buskar och blommor i vår trädgård. Ogräs, nässlor och bokashi och dess lakvatten  blir gödsel.  Buskar och blommor får gärna dofta och häggen är först ut, sedan fläderbusken, schersminen och nu senast var det rosorna som doftade helt magiskt, honungsrosen speciellt. Nejlikorna blommar länge och Flammentanzrosen. lavendel och rosenspirea lockar bin och fjärilar. Klockrankan  växer otroligt. Växthuset ger oss gurkor, chili, vindruvor, tomater och meloner.
Hitta hit och parkera: Det går att stå tre extra bilar på uppfarten. Buss 611 stannar i närheten (5-10 min gång), busshållplatsen heter Östra Byle.

Marie Sundberg Svensson
Vetevägen 25, Löttingelund, Täby
Beskrivning: Mindful by field. Jag bor precis vid en åkerkant. Att följa årstiderna över sädesfältet är som att betrakta en stor tavla i ständig förändring. Trädgården känns som en del av åkern och naturen runt omkring. Jag vill att min trädgård ska harmonisera med åkern, att man ska få den där känslan av att allt hänger ihop på något vis. Strävar mot att den ska bli lättskött och lite rufsig samt försöker att skapa en balans mellan jord, grönt, metall, vatten och eld. Vill att mina gäster ska känna sig rofyllda när de kommer hit och upptäcka att ju lugnare man rör sig, desto större chans är det att få se åkerns alla djur på nära håll.
Hitta hit och parkera:  Inte helt lätt att parkera här. Tre bilar ryms på uppfarten, men man kan hitta platser på gatorna i området.

Karin Jonsell
Adress:
Fritzbergsvägen 8, 186 51 Vallentuna
Beskrivning: Utgångsläget var 384 kvm skabbig tomt på fyllnadsmassor med norrslänt, sjuk häck, skadat surkörsbär och maskrosodling. År 2013 satte jag igång och nu finns här pioner under en hassel, början på en lund, skugghörna med ramslök, en 10 m lång pergola med funkia och vildvin, en grus- och gräs-hörna, en vacker oval med tusenskönor och vågor av stäppsalvior, gullvivor och stenkyndel i slänten. Här kan man slå sig ned under det blivande stora äppelträdet och njuta av grod- och fågelbadet. Några stora klematis väller upp över altantaket och under det kan man umgås i den sköna svalkan. Vill man vara ensam går man in under portalen till den avskilda köksträdgården. Här odlas vanliga och perenna grönsaker och mycket får plats på liten yta. Den lilla bänken inbjuder till avkopplande kontemplation. Sedan kan man ju alltid smita upp för slänten till vildrosorna på ängen.
Efter att ha byggt upp trädgården 2013-2018 så har jag ägnat det senaste året att göra den säljbar. Vi ska ju flytta till en lägenhet i Uppsala vid jul och jag har anpassat trädgården till vad jag tror en ung barnfamilj skulle vilja ha. Trädgården har en vacker struktur och lättskött var den sedan tidigare, men en del specialväxter ha fått nya hem och jag har sått in gräs i min rundel av tusensköna och vitklöver (suck!). Vi kommer att lägga ut vårt hus till försäljning i augusti 2019, och den finns redan som kommande på hemnet.

Birgitta Setterberg  OBS Öppnar 14.00
Svanstigen 7, Vallentuna
Beskrivning:  Min avstyckade, men fortfarande rätt stora trädgård ligger intill naturreservatet Angarnssjöängen och är ingen snyggt välplanerad trädgård, utan lite rufsig och eftersatt under några år. Nu har jag ändå försökt få lite ordning på den och dragit upp mängder av kirskål, gräs m.m. och satt igen hål här och var i rabatterna.  Jag har gräsmatta och några perennrabatter på framsidan och på baksidan fler perennrabatter, lite grönsaksodling, flera träd, buskar, ett par sittplatser, en liten damm med vattenfall och 4 koi och guldfiskar i.
Vägbeskrivning; Från Arningeleden kör rakt fram i rondellen och hö ut på Lindholmenvägen vid nästa rondell. Sedan första höger mot Gustavslund, Lingsberg, Seneby och fortsätt på den vägen som så småningom övergår till grusväg. Kör nedför brant backe . Fortsätt följa vägen i vänstersväng nere i dalen och upp igen. Ta därefter andra till höger som är Svanstigen. Kör inte för fort, skylten är liten och lätt att köra förbi.  Efter vänsterkurva vid ett stort vitt hus ligger min gröna länga.
Från  Väsbyvägen: Kör under järnvägen och sväng vänster vid rondell och fortsätt med Lidl till vänster och Volvo till höger genom nästa rondell och sväng sedan höger mot Gustaslund, Lingsberg, Seneby och därefter på samma vis som ovan.