Program

Täby Vallentuna Trädgårdsförening

~ Till Nytta, Lust och Fägring ~

Välkommen till Täby Vallentuna Trädgårdsförenings aktiviteter 2023!
2023 fyller vår förening 30 år! Det firar vi med ett extra spännande och fylligt program, en jubileumslördag med föredrag och middag och lite andra festligheter samt en fullmatad tredagarsresa till Västergötland!
Information om medlemskap, kontaktuppgifter och annat nyttigt om föreningen finns att läsa på vår hemsida, www.tabyvallentunatradgard.se. Vill du komma i kontakt med oss mejlar du medlem@tabyvallentunatradgard.se.
Som medlem i vår förening får du ta del av allt det som Riksförbundet Svensk Trädgård erbjuder och möjlighet att delta i alla våra aktiviteter. Observera att medlemsavgiften betalas till Riksförbundet. Inbetalningskortet bifogas decembernumret av Hemträdgården.
Vi håller våra föredrag i Tibble gymnasiums hörsal, nära Täby centrum. Där finns bra kommunikationer och gott om parkeringsplatser. Föreningen bjuder på en enkel fika 30 minuter innan föredraget startar. Ta gärna med egen mugg! Våra föredrag brukar vara cirka en och en halv timme inklusive frågestund.
Vi hoppas att du ska tycka att årets aktiviteter känns lockande och hälsar dig varmt välkommen!
Styrelsen
PS Längre ner på denna sida finns en länk där du kan ladda ner hela programmet med bilder och trevligare layout.

Bokashi – den goda jorden, Kajsa Sjaunja

Onsdag 25 januari kl 19.00, via Zoom.

Bokashi är ett japanskt ord som betyder ”fermenterat organiskt material”. Att skapa bokashi är en gammal metod för att snabbt skapa fantastisk jord av köksavfall. Man fermenterar avfallet med hjälp av speciella mikroorganismer i en lufttät behållare.Kajsa har mångårig erfarenhet av bokashi och driver Facebookgruppen Bokashifrämjandet och Microjord.se. Kajsa kommer att berätta hur man kommer igång med att skapa bokashi, varna för vanliga fel och tipsa om hur man får det mest näringsrika tillskottet till sina odlingar. Hon kommer också att berätta hur man med dessa mikroorganismer snabbt kan omvandla ogräsrens, höstlöv och annat trädgårdsavfall till näringsrik jordförbättring.
Anmäl dig senast 20 januari genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se. Länk skickas ut till anmälda deltagare.

Årsmöte och Lust, passion, form och färg i trädgården,
Jan Rundgren

Måndag 20 februari kl 19.00, Tibble gymnasiums hörsal

Vi startar kvällen med årsmötesförhandlingar. Årsmöteshandlingar kommer att skickas ut via mejl i början av februari.

Jan är designer och kolonist. Hans föredrag kommer att handla om lust, passion, form och färg. Framför allt lusten att få ge sig hän när det handlar om växter och trädgård. Jan visar bilder på inspirerande trädgårdar och trädgårdsdesign, pratar om roliga och fantastiska uppdrag han har fått göra till kunder i både slott och koja. Vi får också ta del av de gröna trender vi har framför oss 2023.
Jan har under sina år som designer haft många typer av uppdrag. Allt från att sätta färg på årets majblomma till att arbeta som designchef på Plantagen.
Under flera år har Jan haft det stora nöjet att ta fram trender och färger till branschens trädgårdsmässa Elmia Garden. 2013 kom hans egna trädgårdsbok, ”Växtriket” som han skrivit tillsammans med sin partner Lars Ring.
Anmäl dig senast 15 februari genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se. Denna gång bjuder vi på förstärkt fika för att fira våra 30 år och för att göra årsmötet festligt. Ange i din anmälan om du inte vill delta i fikat.

Egenodlade, färska tomater året om, Jasmine Waara, Trädgårdstrollet

Torsdag 16 mars kl. 19.00, Tibble gymnasiums hörsal

Varför är egenodlade tomater så mycket godare än köpta? Hur ska man tänka när man väljer sort?  Och hur lyckas man med de där piennolo-vintertomaterna egentligen?
Välkommen på föredrag med Trädgårdstrollet Jasmine Waara som berättar om sin strategi för att kunna äta egenodlade, färska tomater året runt.
Jasmine är utbildad trädgårdsmästare och pomolog, odlar på friland och i pallkragar utan växthus i zon 4 i en gammal trädgård.
Återkommande ämnen i hennes blogg är tomater, ätbart, sortguider och frukt och bär. Hon driver också Trädgårdstrollets Trädgårdspodd där hon diskuterar med gäster om trädgård i allmänhet och om sorter i synnerhet

Anmäl dig senast 11 mars genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Den goda jorden, Niklas Vestin, Rölunda gård

Torsdag 20 april kl 19.00, Tibble gymnasiums hörsal

En bra jord är en förutsättning för ett lyckat resultat. Men vad är en bra jord och vad är jord egentligen? Många ser jord bara som ett rent fyllnadsmaterial som läggs runt växtens rötter för att den inte ska ramla omkull. Men jorden har så många fler uppgifter. Växterna behöver jorden som skafferi, apotek och törstsläckare.
Niklas Vestin, utvecklingsansvarig på Rölunda gård, lär dig känna igen de olika jordtyperna som finns samt hur du kan förbättra och sköta om dessa.
Vi är sedan välkomna att besöka Rölunda gård i Bålsta den 8 maj för att se och känna på de olika jordtyperna.

Anmäl dig senast 15 april genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Privatträdgårdar i Bålsta

En helgdag i april/maj då tulpanerna blommar.

De som vill samlas i Roslags Näsby för att samordna bilåkandet. Det tar ca 40 minuter att köra till de första radhusträdgårdarna på Kuskvägen och Travvägen. Där besöker vi Eva som planterat tusentals tulpaner som ger massor av färg i hennes lummiga lilla trädgård. Kaffe, kaka och besök i trädgården kostar 50 kr, som betalas på plats.
Sedan promenerar vi till en lite större trädgård där vi kan titta på tulpanträd, metasekvoja, näsduksträd, kinaträd och himalajaceder och annat spännande.
Därefter tar vi bilen 1,5 kilometer till trädgårdsmästarens stora och lite rufsiga trädgård i Enebylund.
Här packar vi upp våra picknickkorgar och tittar på massor med perenner, rhododendron, äppelträd och en stor damm med koi och guldid. Vi får också kika in i galleriet med tavlor och annat hantverk.

Anmäl dig senast 5 dagar innan genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se. Adresserna meddelas alla anmälda. Glöm inte picknickkorgen!

Besök på Rölunda gård

Måndag den 8 maj kl. 14.00

Den 20 april lyssnade vi på Niklas Vestin, Rölunda gård, som berättade för oss om jordproduktion och olika jordtyper. Nu får vi möjlighet att besöka Rölundas jordproduktion på familjen Nobels gård i Bålsta. Här, mitt bland åkrar och gårdar, tillverkas jorden. Eller som Niklas uttrycker det ”vi blandar jord, jorden gör sig själv”. Vi får se gigantiska högar av råmaterial, de stora maskinerna som river, blandar och flyttar materialet och vi får känna och lukta på olika jordtyper.
Anmäl dig senast 3 maj genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.
Den som önskar samlas vid Roslags Näsby för samåkning till Rölunda gård i Bålsta.

Växtbytardag och vårlökblomning

Tisdag 16 maj kl 18.00 – 20.00, hos Jonas, i Angarn, Vallentuna

Vi byter, säljer och köper växter, fröer och plantor. En fröpåse innehåller ofta alldeles för mycket; byt eller sälj fröer eller frösådder. När du vårstädar din trädgård kanske du delar perenner och får mer än du behöver. Ta med det som du har för mycket av och byt eller sälj! Ta med ett eget bord om du vill. Och du som inte hann så tomater eller annat tidigt i våras, nu kan du köpa eller byta till dig fina plantor. Förhoppningsvis blommar vårlökarna och äppelträden samtidigt i Jonas trädgård!

Anmäl dig senast 11 maj genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.
Adressen meddelas alla anmälda.

Hur gynnar vi biologisk mångfald och Täby kommuns arbete med detta, Yolanda Karlsson, kommunekolog

Måndag 22 maj, kl 19, Tibble gymnasiums hörsal

Yolanda kommer och berättar om vad man kan göra för att gynna biologisk mångfald i sin egen trädgård. Yolanda kommer också berätta om Täby kommuns arbete med detta. Vad gör man för att skapa mångfald i form av ängsmarker och i parker?
Efter föredraget kommer vi gå på gemensam exkursion för att titta på backsippor som växer på en lokal i närheten av Tibble. 

Anmäl dig senast 17 maj genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Trädgårdsvandringar maj-augusti

Första vandringen sker en kväll i slutet maj kl 19.00

Passa på att lära dig lite mer om trädgård under trevliga former. Du visar din trädgård och får se cirka 20 andra trädgårdar. Trädgårdarna ligger utspridda i Täby, Vallentuna och kanske även i någon annan grannkommun.
Vi beundrar alla vackra växter och anläggningar, inspireras och byter erfarenheter. Vi kan få hjälp att identifiera okända växter, få tips om hur man kan lösa olika problem eller göra saker bättre eller lättare. Det här är ett ypperligt tillfälle att dela kunskap och att ha trevligt tillsammans med andra trädgårdsintresserade. Vi avslutar varje vandring med att kvällens värd bjuder på fika.
Mer information och inbjudan till första vandringen kommer i mitten av maj till dem som anmält sig.
Så skapar vi tillsammans sommarens schema för vandringarna.
Normalt har vi vandringar två gånger per vecka fram till slutet av augusti. Om du vill visa din trädgård, men inte besöka andras föreslår vi att du i stället anmäler dig till våra öppna trädgårdar.

Anmäl dig senast 2 maj genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Tre trädgårdar på Ingarö

Lördag den 3 juni kl. 10.00

Vi gör en dagsutflykt till Ingarö där vi kommer att besöka tre trädgårdar.
Den första trädgården är spännande och ligger i karg skärgårdsnatur. Där har tallar och lingonris integrerats med olika trädgårdsstilar, såväl europeiskt som asiatiskt. Tomten är på 5000 m2. Kaffe, kaka och besök i trädgården kostar 50 kr, som betalas på plats.
Många bilder från denna trädgård finns på Tusen trädgårdars hemsida. Sök på Vingaberg, Ingarö. Du kan även läsa på Instagramkontot kameliamannen och i Allt om trädgård nr 14-22.
Vi åker därefter vidare till Smedjetorpet, som är ett av de äldsta husen på Ingarö. Tomten är på 5000 m2. Här finns stora lövträd, snittblomsodling, köksträdgård, örtaträdgård och perennrabatter. Trädgården ligger vackert intill Återvallssjön. De nuvarande ägarna har haft huset sen 2021 och har företaget Skapa trädgård med utbildning, odling och växtförsäljning. Gå in på Tusen  trädgårdar och sök på Smedjetorpet. Mer finns att läsa på www.skapatradgard.se och Instagramkontot Smedjetorpet.Dagens sista trädgård är arkitektritad med rosor, perenner och prydnadsgräs. Trädgården på totalt 3200 m2 är ritad av ägaren Maria Claesson med sitt företag Green design. Trädgården är bara två år gammal men Maria har hunnit med mycket. Här finns häckar, buskar, pool, trädgårdsbod, rosenpergola och ett växthus. Här har vi möjlighet att duka upp vår medhavda lunch och köpa kaffe och växter. Bilder finns på Instagrakontot Claessongreendesign.

Anmäl dig senast 29 maj genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se. Adresserna meddelas alla anmälda. Glöm inte picknickkorgen! 

Pioner, pioner, pioner

Måndag 12 juni kl. 18.00, Röllingbyvägen 9, Åkersberga

Denna kväll ägnar vi åt pionerna. Vi åker i egna bilar och ses på Röllingbyvägen. Där startar vi i Lennart och Lil Frobys innehållsrika trädgård där massor av pioner brukar stå i full blom denna tid. Har vi tur finns det ännu rhododendron i blom. Lennart var tidigare ordförande i Åkersbergas Trädgårdssällskap, men har nu trappat ner den verksamheten.Därefter åker vi vidare cirka 10 minuter till Åkersbergas Trädgårdssällskaps visningsträdgård på Länsmansgården, Kantarellvägen 12. I denna trädgård brukar pionblomningen vara lite senare, så här får vi räkna m
med att se mer av svällande knoppar. Förhoppningsvis blommar nu försommarens alla perenner och buskar och vi kan även titta på hur långt arbetet kommit i den stora köksträdgården. Här vandrar vi runt själva så länge vi har lust.

Anmäl dig senast 8 juni genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se

Trädgårdsresa till Västergötland, tre dagar

Fredag-söndag 16-18/6

Vi besöker 9 trädgårdar varav några med försäljning samt en välkänd handelsträdgård. Vi passerar Uppland,  Västmanland, Närke, Västergötland, Östergötland samt Södermanland.

Dag 1
Vi lämnar Täby vid åttatiden. Glöm inte att ta med eget förmiddagskaffe! Vårt första stopp blir hos Ann-Christine Svensson i Västerås, specialist och samlare på hostor. Ann-Christine var hos oss 2021 och höll ett mycket intressant och lärorikt föredrag. Lunchen intar vi i Örebro stadspark vid Svartån. Såklart hinner vi med att besöka parken.
Vi besöker sedan Pia och Ulf Högamo i Örebro. I deras trädgård finns många olika biotoper med en mångfald och växter och djur. Mer info finns på deras hemsida piaochulf.se.
På eftermiddagen är vi framme hos ”PionLeena” i Mariestad. Leena var hos oss för många år sedan och med sin utstrålning och kunskap tog hon oss med storm. Sedan dess har vi pratat om att besöka henne och nu blir det äntligen av.
Vid 18-tiden är vi framme på hotell Vänerport som ligger på promenadavstånd från Leena. Vi bor lite blandat i enkel-, dubbel- och fyrbäddsrum. De flesta rummen ligger en bit från huvudbyggnaden men vi sträcker ut en arm och hjälps åt med gåendet.
19.30 intar vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 2
Efter en tidig frukost lämnar vi hotellet vid åtta-tiden och åker till Olssons Trädgård i Marum, Skara, som är en kuperad tomt på 7000 m2 omgiven av vatten och som innehåller en stor samling perenner och lite udda träd.
Nästa anhalt är Stationsvägen i Varnhem. Med utsikt över Klosterkyrkan finns här en trädgård med två handgrävda dammar, en bäck, äng och en japaninspirerad del.
Lunchen intar vi idag på Varnhems klostercafé.
Nästa stopp blir Djungeln i Häggum, Stenstorp. Förutom en fantastisk trädgård finns här även möjlighet att köpa växter från USA på beställning.
Deras urval ser du på hemsidan www.exot.se.
Observera att härdigheten är baserad på förhållandena i ISA. Låg siffra innebär hög härdighet, över 7 innebär ej härdig i Sverige. Hittar du något intressant så mejla till ewa@swedab.com så sammanställer hon och lägger en beställning senast den 20 mars. Djungeln har även ett litet sortiment för spontanköp.
Vid 15-tiden når vi Undernäs, porten till Tivedens nationalpark. Här besöker vi BeDas (Beatrice & Dan). Förutom en riklig blomning från vår till höst med pioner, clematis och liljor, finns här odlingar av allt som går att äta. I BeDas bod kan du köpa svenskt hantverk.
Sedan åker vi till Pensionat Sundsgården-Garvaregården i Askersund/hotell Norra Vättern och 18.30 äter vi en gemensam middag i Askersund.

Dag 3
Vi lämnar pensionatet på morgonen för att resa till Agneta Lundkvists Klockrike i Fridhem. Detta är en inspirations- och samlarträdgård. Här finns mängder av spännande träd, bl a  hjulträd, tulpanträd och Kentucky coffeeträd. Här finns även dammar, stenpartier, orangeri och mycket mer.
Vi hinner med en kaffepaus på Café Göta innan vi åker till Joeys Trädgård i Skärblacka. Trädgården, som är uppkallad efter husets hund, är holistisk, insektsvänlig och lazy-gardening. Huvudmålen är tre. Biologisk mångfald, att odla ekologiskt och att ha en balans mellan prydnads- och ätliga växter.
Eftermiddagen tillbringar vi Billbäcks Plantskola i Norrköping. Här kan var och en köpa lunch efter egna önskemål. Plantskolan är stor så här finns allt och lite till som en trädgårderare kan tänkas behöva.
Efter ca tvåtimmars bussfärd är vi hemma vid 18-tiden,

Vi räknar med en kostnad på ca 4.500:- per person. Beloppet är baserat på att 25 personer anmäler sig. Bussen har plats för 30 personer och ju fler som anmäler sig ju mindre kostar det. Blir vi färre kostar det mer.
Anmäl dig senast 3 april genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.
Antalet platser är begränsat.
När du fått besked om att det finns ledig plats i bussen ska du senast 14 april betala anmälningsavgiften på 1000:-  till föreningens postgiro 9211771-2. Resterande 3500:- erläggs senast den 3 maj. Inbetalade avgifter återbetalas ej. Får du förhinder eller blir sjuk får du gärna överlåta din plats till någon annan.

Utflykt i Väddötrakten

Söndag 2 juli kl 10.00

Vi samlas 08.50 vid Roslags Näsby för att ordna samåkning.
Vi har tidigare fått tillfälle att besöka Hélène Torelms fantastiska trädgård i Täby. Denna gång får vi se hennes Sjöhaga på Väddö i Roslagen. Hos Hélène bjuds vi på morgonkaffe. Därefter vandrar vi i trädgården med mormorsväxter, fruktträd, bärbuskar och en liten odling av grönsaker. Där finns ett litet ”tomathus” för tomater, gurka och chili. Målsättningen har varit att trädgården ska blomma från tidig vår till sen höst.
Växterna är vanliga mormorsväxter som prästkrage, akvileja, flox, aster, alunrot, stormhatt, pion, buskros m.m. Trädgården omgärdas av syrenhäckar, innehåller få träd, men en hel del buskar. Just nu röjs mark som varit gran- och tallplantering och som nu ska återställas till äng- och betesmark.
Därefter åker vi cirka 10 minuter till Kröns handelsträdgård. Där äter vi en gemensam lunch och shoppar så länge vi har lust. Den som så önskar kan sedan besöka Bondens Glasskalas, en minut bort och frossa i enorma glasskapelser eller åka vidare åt nordväst till Österbybruk och titta på bortglömda arter av blommor och grönsaker i deras orangeriträdgård. Ett alternativ är också att ta en liten omväg förbi sjön Erken och titta in i Hammartorps Trädgårdar. Är du sugen på ett dopp kanske Kärleksudden inne i Norrtälje lockar.
Vi kommer att samordna lunchbeställningarna och mejla exakta adresser till alla anmälda när dagen närmar sig.

Anmäl dig senast 25 juni genom att mejla anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Öppna trädgårdar i sensommarprakt

Torsdag 10 augusti kl 18.00 – 20.00

I augusti dignar grönsakslanden av skördeklara godsaker, många perenner prålar som mest intensivt och äpplena börjar visa färg. Vill du njuta av härliga augustifärger är du välkommen att besöka några av våra medlemmars trädgårdar. Du som vill besöka de öppna trädgårdarna behöver inte anmäla dig.
Detta arrangemang förutsätter naturligtvis att några medlemmar vill visa sina augustifärger eller sina skördeklara grönsaksbäddar.
Är du en av dem, så anmäl dig senast 4 augusti genom att mejla anmalan@tabyvallentunatradgard.se.
Du tar emot besökarna och vi samordnar och bjuder in.

Besök i koloniområdet Söderbrunn

24 augusti, 18.00

I Lill-Jansskogen, nära Universitetet i Frescati, ligger Stockholms äldsta koloniområde, Söderbrunn. Här finns den kolonilott som Jan Rundgren vårdar, tillsammans med Lars Ring och dessutom 206 andra lotter. Jans berättelser om sin lott fick vi höra i samband med årsmötet i februari. Lars är ordförande i Söderbrunns lottägarförening. I detta anrika område kan man njuta av fantastiskt spaljerade gamla äppelträd, en rikedom av perenner, odlingar med massor av olika grönsaker och bär. Här kan man se resultatet av gamla odlingstekniker liksom inslag av modern trädgårdsdesign.
Vi samlas vid parkeringen vid Björnnäsvägen och strövar sedan runt i området tillsammans.

Anmäl dig senast 19 augusti genom att mejla anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Vi firar 30 år

Lördag 2 september, eftermiddag och kväll Hönshuset, Karby gård

Denna lördag ska våra 30 år firas ordentligt. Vi börjar på eftermiddagen och håller igång in på kvällen. Först ett föredrag av Gunborg Mattsson.
Tänk att ha blommande lökväxter från februari till november! Med rätt sortval kan det bli verklighet. Gunborg Mattsson tar oss med på en odyssé i blomsterlökarnas värld. När, var och hur ska man planera, vad kan jag samplantera med? Gunborg är trädgårdsmästare och har en bakgrund på Zetas Trädgård. Under ett antal år var hon också PR-ansvarig för tulpanodlarna i Sverige. Ett lotteri med blomsterlökar som vinster kommer att finnas under kvällen. Lökar kommer också att finnas till försäljning.
Därefter möblerar vi om i Hönshuset och dukar upp vår jubileumsmiddag. Under tiden får våra gäster fundera över kluriga frågor i vår tipspromenad.
Så är det dags för vår gemensamma jubileumsmiddag. Vi erbjuder en välkomstdryck, buffé med kallskuret, ett glas vin, kaffe och kaka. Underhållning och aktiviteter under dagen hoppas vi att våra medlemmar vill bidra med. Vill du hjälpa till med att ordna lotteriet, donera lotterivinster, skapa kluriga frågor till tipspromenaden, sjunga eller spela, ordna allsång, skriva en jubileumsvisa, berätta om minnen med vår förening eller bidra på annat sätt är du välkommen att höra av dig till Marianne.
Allt detta kommer att erbjudas till självkostnadspris. Det är möjligt att endast delta under föredraget till en kostnad av 70 kronor. Kostnaden för hela evenemanget blir ungefär 400 kronor. Exakta tider och priser för detta kalas meddelar vi lite senare när allt planerats i detalj. Maximala antal deltagare under föredraget är 50 och för middagen 30.

Anmäl dig senast 1 augusti genom att mejla anmalan@tabyvallentunatradgard.se. Du får sedan information om betalning.

INSTÄLLT Trädgårdsdesign i teori och praktik, del 1, Maritha Broman

Tisdag 5 september kl 19.00, Tibble gymnasiums hörsal

Hur förvandlar man en platt ödslig gräsmatta till en mysig trädgård?
Vi börjar med teorin. Maritha kommer att berätta hur man kan tänka när man vill skapa struktur, vindskydd, siktlinjer och rum i sin trädgård. Hur häckar, buskar och träd kan skapa en ombonad känsla och väcka intresse för trädgårdens olika vrår. Att bygga upp en trädgård på kort tid behöver inte vara särskilt komplicerat, säger Maritha. Nyckeln bakom det hela är en fungerande funktionsplan.
Maritha kommer att beskriva planering av växtytor samt vad man bör tänka på när det gäller hårda ytor som gångar, trappor etc.
Maritha är ekonomen som sadlade om och utbildade sig till trädgårdsarkitekt på Hvilan Utbildning i Skåne. Hon har arbetat med rådgivning och projektering av trädgårdar i många år Hon har också arbetat som utbildningsansvarig för uppdragsutbildningar på Hvilan i Stockholm.

Anmäl dig senast 31 augusti genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

INSTÄLLT Trädgårdsdesign i teori och praktik, del 2, besök i Maritha Bromans trädgård

Tisdag 10 september kl 18.00

I kväll får vi studera det praktiska resultatet av Marithas tankar och planer. Vi besöker hennes trädgård i Hacksta i Åkersberga. Vi får se hur en kal 80-talsträdgård omvandlats till en vacker och spännande miljö med intressant struktur och vacker utsikt inifrån året runt.
Den som så önskar kan på egen hand samma kväll även besöka Länsmansgården, bara ett stenkast bort.

Anmäl dig senast 7 september genom att mejla anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Höstmarknad i trädgården

Söndag 17 september kl 15.00 – 17.00 hos Marianne, Rostocksvägen 6, Skarpäng

Ta med dina kompisar och grannar och kom och fynda! Här kan du hitta perenner, krukväxter, äpplen, grönsaker, fröer, sylter, safter, trädgårdspynt, redskap och annat till mycket förmånliga priser. Eller få en slant i kassan genom att sälja av ditt överskott. Priserna bestämmer säljaren.
Eller kom bara och träffa andra trädgårdsfantaster under en trädgårdsfika. Under marknadsdagen har vi kaffeservering med hembakat där överskottet går till en fond, t ex Cancerfonden.

Om du vill sälja mejlar du anmalan@tabyvallentunatradgard.se och berättar hur mycket bordsyta du behöver senast 4 september, så ordnar vi med bord.

Sociala trädgårdar i tiden – mötesplatser i gröna miljöer, Kristina Björk

Torsdag den 5 oktober kl 19.00, Tibble gymnasiums hörsal

Kristina Björk arbetar med konceptutveckling och design av trädgårdar. Efter utbildning och arbete i ekologiska trädgårdar har hon under nio år utformat och utvecklat Mälarpaviljongens mötesplats vid Riddarfjärden i Stockholm. Vi får följa Kristina professionella resa från sin tid i Paris tillbaka till Sverige och hur det påverkat hennes nuvarande verksamhet.
Med utgångspunkt från sin akademiska utbildning kring gröna miljöers påverkan på socialt välbefinnande och sina erfarenheter från att tillämpa dessa lärdomar i större och mindre uppdrag bjuder Kristina på reflektioner kring varför sociala trädgårdar ligger i tiden.

Anmäl dig senast 30 september genom att mejla anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Häckar som val och planering, Ann-Catrin Thor

Torsdag 16 november kl 19.00, via Zoom

Häckar som val och planering är ett inspirations- och kunskapsföredrag om olika arter att använda för häckverkan i mycket varierande sammanhang. Planteringsråd och uppbyggnad av häckar såklart, och sedan, inte att förglömma, den så viktiga kontinuerliga skötseln av häckar!

Anmäl dig senast 11 november genom att mejla till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.
Länk skickas ut till anmälda deltagare. 

Rabatter på omöjliga ställen – våtbäddar, Marianne Janning

Onsdag 6 december kl 19.00, Tibble gymnasiums hörsal

En blomsterrabatt under en stor björk? Björkens rötter är fenomenala på att lirka sig in i minsta skrymsle. Snart bildar björkens rötter ett tätt nätverk och stjäl allt vatten och näring. Hur kan man stänga björken ute och skapa en rabatt som håller sig frodig i många år? Det kan man åstadkomma med en våtbädd där man är noga med kanternas konstruktion. Marianne kommer att visa hur hon har anlagt två helt olika rabatter i sin trädgård. Den ena med surjord där lundväxter trivs och den andra med grus där stenpartiväxter gillar läget.
Marianne är medlem i Täby-Vallentuna trädgårdsförening sedan många år. Hon har suttit i styrelsen i två omgångar och är nu ordförande. Hon har ingen trädgårdsutbildning, men har haft stort trädgårdsintresse sedan barndomen och lärt genom många misstag.

Anmäl dig senast 1 december genom att mejla anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Här finns programmet för 2023 med bättre layout och bilder att ladda ner

Programmet för 2023:  program-2023

Program för tidigare år
Här kan du  ladda ner programmet för 2022: 
Program 2022   

Här kan du  ladda ner programmet för 2021 i den form som det skickats ut via mail:
Program 2021.

Här kan du  ladda ner programmet för 2020 i den form som det skickats ut via mail:
Program 2020.

Lämna ett svar