Program 2018

Välkommen till Täby Vallentuna Trädgårdsförenings aktiviteter 2018!

Som medlem i vår förening får du ta del av allt det som Riksförbundet Svensk Trädgård erbjuder och möjlighet att delta i alla våra aktiviteter.
Information om medlemskap, kontaktuppgifter och annat nyttigt om föreningen finns att läsa på vår hemsida, www.tabyvallentunatradgard.se.
Glädjande nog har antalet deltagare på våra aktiviteter ökat på senare år. Ofta blir Hönshuset fullsatt och vi har då ett antal personer på väntelista. Det är därför mycket viktigt att om du anmält dig till en aktivitet och trots det inte kan närvara lämnar återbud senast dagen innan, så att vi hinner bjuda in någon från kölistan. Vi kommer i fortsättningen att kontakta alla som uteblir utan avanmälan.
I år går vår resa till Gotland. Redan i januari vill vi se tecken på ditt intresse. Läs mer nedan!
Vi hoppas att du ska tycka att årets aktiviteter känns lockande och hälsar dig varmt välkommen!

Styrelsen

Här kan du  ladda ner programmet för 2018 i PDF-format med bilder och med några tips om andras aktiviteter:  Program 2018

Ladda ner programmet för 2017 genom att klicka på denna länk:   Program-2017-1

Sammanfattning av programmet 2018:

Aktivitet Tid och plats Anmäl dig senast
Apoidea – Våra kompistjejer i trädgården, Jonas Stenmarck 18 januari, 19.00, Hönshuset 12/1
Årsmöte och därefter Vackra kombinationer med Leena Liljestrand 20 februari, 19.00, Hönshuset 10/2
Odlingsvärda perenner från Stolpen, Jonas Grund   20 mars, 19.00, Hönshuset 14/3
Trädgårdsdesign Maria Andersson, Trädgårdspennan 19 april, Hönshuset 12/4
Bygg växtstöd av metall med Marianne Svärd Häggvik 15 april, 10.00 – 15.00, Mörbylundsvägen 9, Vallentuna 22/3
Vårfint i Örtagården 7 maj, 18.00, utanför Hönshuset 4/5
Trädgårdsvandringar Första vandringen sker en kväll i slutet maj, 19.00 30/4
Sanda Cottage, Privatträdgård i Upplands Väsby 24 maj, 18.30, Roslags Näsby 17/5
Besök i privatträdgård i Åkersberga 4 juni, 19.00 27/5
Besök i privatträdgårdar i Tullinge 10 juni, 9.00, Roslags Näsby 3/6
INSTÄLLT Privatträdgård i Bromma 13 juni, 18.30, Vretvägen 10 6/6
Koloniträdgårdar Barnängen 10 juli, 18.30, Skånegatan/Ploggatan 4/7
Öppna trädgårdar i Täby och Vallentuna 24 juli, 16.00 – 21.00.   Se vår hemsida 15/6
Söderbrunns kolonilotter 1 augusti, 18.30, Roslags Näsby 20/7
Resa till Gotland, Anmäl genom att betala in 1000:- till pg 9211771-2. 16 – 19 augusti 31/1
Permakultur och ätbara perenner 3 september, 19.00, Hönshuset 25/8
Besök hos Grönt Liv 12 september, 18.30, Roslags Näsby 5/9
Höstmarknad i trädgården 23 september, 15.00 – 17.00, Rostocksvägen 6 13/9
Odling av bonsai, Torsten Ryman 17 oktober, 19.00, Hönshuset 10/10
Nya fröer och vintersådd med Veronica Axelsson 19 november, 19.00, Hönshuset 12/11
Julmys i Åkersberga 4 december, 18.00, Åkersberga växtförsäljning 26/11

 

Apoidea – Våra kompistjejer i trädgården

Torsdag 18 januari, kl. 19.00 i Hönshuset.

Vår egen Jonas Stenmarck berättar om livet med våra livsviktiga surrande vänner. Vad är ett bi? Hur blir det honung? Vad gör bina på vintern? Vi får höra om binas betydelse och utbytet mellan dem och oss. 2014 besökte Jonas oss och berättade om bin. Detta ämne känns nu mera aktuellt än någonsin och många vill lära sig om biodling. Därför får vi nu chansen att friska upp våra kunskaper och lära oss mera. .
Kaffe, te och smörgås serveras från kl 18.30 à 20:- för dem som anmält att de vill fika.
Anmäl dig senast 12 januari genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Årsmöte och Vackra kombinationer, Leena Liljestrand

Årsmöte tisdag 20 februari, kl. 19.00 i Karby Gård.

Vi startar kvällen med årsmötesförhandlingar och därefter tar Leena över ordet. Leena, som är ordförande i Svenska Pionsällskapet och en ofta anlitad föredragshållare, har besökt oss förut och gett oss en mycket uppskattad presentation om fantastiska pioner. Denna gång är dock inte enbart pionerna i fokus. Vi får tips om hur växter, främst perenner, kan kombineras. Vilka har liknande krav på tex jord och ljus och bildar dessutom tilltalande kombinationer i rabatter eller krukor?
För 20:- serveras kaffe och kaka från kl. 18.30 för dem som anmält att de vill fika.
Anmäl dig senast 10 februari genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Odlingsvärda perenner från Stolpen

Tisdag 20 mars, kl 19.00 i Hönshuset.

Jonas Grund är Landskapsingenjör utbildad på SLU Alnarp. Han har arbetat i plantskola, på Göteborgs botaniska trädgård, varit webbrådgivare på Gröna rum och driver sedan 2006 Stolpens Trädgård i Kristinehamn. Där har han ett stort och spännande sortiment. Han håller många kurser och föreläsningar landet runt. Denna kväll kommer han att berätta om perenner som blommar länge, har prydligt växtsätt, doftar fint eller har andra sätt att ge oss odlare något speciellt. Jonas kommer även att ha med sig plantor till försäljning till extra bra priser.
Kaffe, te och smörgås serveras från kl 18.30 à 20:- för dem som anmält att de vill fika.
Anmäl dig senast 14 mars genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Bygg växtstöd av metall med Marianne Svärd Häggvik

Söndag 15 april, kl 10.00 – 15.00 på Mörbylundsvägen 9, Chris trädgård i Vallentuna

Vi gör våra egna växtstöd och anpassar dem i form och storlek till de växter vi vill stötta. Materialet vi använder är obehandlade rundstål som ger hållbara och diskreta stöd som smälter in fint bland växterna. Ute i trädgården kommer stålet snabbt anta en roströd ton. Någon kanske vill bocka klassiska halvbågeformade stöd med ”två ben” som sticks ner i marken. Eller så gör vi ett högre fristående växtstöd för klematis eller andra klängväxter. Då använder vi virtråd för att sammanfoga de olika delarna så att konstruktionen blir stadig.
Tidigare har Marianne lärt oss bygga ståltrådsklockor och att fläta med pil. De tidigare kurserna har varit mycket omtyckta och alltid fullbokade. I avgiften ingår handledning och material. Ett mindre belopp för lunch och fika tillkommer.
Anmäl dig senast 22 mars genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se. När du fått veta att det finns plats ledig ska du inom tre dagar betala anmälningsavgiften 425:- till pg 9211771-2. Din anmälan blir giltig när du betalat. Anmälan är bindande. Max 10 deltagare.

Trädgårdsdesign, Maria Andersson

Torsdag 19 april, kl. 19.00 i Hönshuset

Maria är diplomerad trädgårdsarkitekt från Trädgårds­akademin i Ängelholm. Hon arbetar nu som trädgårdsdesigner och kommer att förmedla sina erfarenheter om hur man på bästa sätt kan utforma sin trädgård genom att använda sig av de förutsättningar som tomten och omgivningen har att erbjuda. Hon kommer att beröra begrepp som funktionsplan, trädgårdens stomme med väggar, tak och golv, balans, trädgårdsstilar, siktlinjer, trädgårdsteman och växtkompositioner.
Kaffe, te och smörgås serveras från kl 18.30 à 20:- för dem som anmält att de vill fika.
Anmäl dig senast 12 april genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Vårfint i Örtagården

Måndag 7 maj, kl. 18.00 utanför Hönshuset.

Den lilla planteringen utanför Hönshuset vid Karby Gård är skapad och sköts av oss i Täby Vallentuna Trädgårds­förening. Som tack får vi gratis disponera lokaler i Karby Gård under våra träffar. Tack vare detta har vi möjlighet att genomföra våra aktiviteter utan avgift. Alla har vi alltså glädje av vår örtagård! Gör en insats denna kväll eller anmäl dig nu till skötsel av örtagården senare i sommar.
Nu är det dags att väcka den till liv och städa undan efter vintern. Detta gör vi tillsammans under trevliga former. När vi är många som hjälps åt går städandet, klippandet och gödslandet fort. Sedan bjuds vi på varm korv. Om du vill tar du med en fikakorg. Dessutom byter vi fröer och plantor. Ta med det som du har för mycket av och byt. En fröpåse innehåller ofta alldeles för mycket; byt fröer eller frösådder. När du vårstädar din trädgård kanske du delar perenner och får mer än du behöver. Tag med och byt!
Anmäl dig senast 4 maj genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Shoppingkväll hos Åkersberga Växtförsäljning

NYHET: Torsdag 17 maj, kl. 18.30 – ca 20.30.

Denna vårkväll  är vi välkomna till Åkersbergas växtförsäljning. Detta är evenemang efter stängningsdags så vi, tillsammans med Åkersbergas trädgårdssällskap och Sollentuna trädgårdsgille, får rå om hela butiken. Under denna kväll får vi handla med 15% rabatt.
Anmäl dig senast 14/5 och ange i din anmälan om du vill fika.
Vi ses där. Om  du behöver en vägbeskrivning kan du titta på den lilla kartan sist i vårt program för 2018.

Trädgårdsvandringar

Första vandringen sker en kväll i slutet maj, kl. 19.00.

Passa på att lära dig lite mer om trädgård under trevliga former. Du visar din trädgård och får se cirka 20 andra trädgårdar. Trädgårdarna ligger utspridda i Täby, Vallentuna och Sollentuna. Vi beundrar alla vackra växter och anläggningar, inspireras och byter erfarenheter. Vi kan få hjälp att identifiera okända växter, få tips om hur man kan lösa olika problem eller göra saker bättre eller lättare. Det här är ett ypperligt tillfälle att dela kunskap och att ha trevligt tillsammans med andra trädgårds­intresserade. Vi avslutar varje vandring med att kvällens värd bjuder på fika.
Om du vill visa din trädgård, men inte besöka andras föreslår vi att du i stället anmäler dig till våra öppna trädgårdar.
Mer information och inbjudan till första vandringen kommer i mitten av maj till dem som anmält sig. Dagar och värdar bestäms vid första träffen. Normalt har vi vand­ringar två gånger per vecka fram till början av augusti.
Anmäl dig senast 30 april genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Sanda Cottage, Privatträdgård i Upplands Väsby

Torsdag 24 maj, kl. 19.00.

Veronica Axelsson välkomnar oss till Sanda Cottage även i år. Förra årets sensommarbesök i denna trädgård gav oss mersmak och denna gång får vi njuta av trädgården i vårskrud.  Den största delen av trädgården är av typ Cottage Garden och där finns flera rum med olika teman. Läs gärna mer på http://sandacottage.blogspot.se.
Anmäl dig senast 17 maj genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.  Vi åker i egna bilar och ses där. Du får adressen då du anmäler dig.

Besök i privatträdgård i Åkersberga

Måndag 4 juni, kl. 18.15. Samling vid Roslags Näsby station.

Vi besöker Lennart Froby som startat och är ordförande i Åkersberga Trädgårdssällskap och numera är styrelseordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård. I Lennarts trädgård finns fantastiska pioner och många klippta träd.
Anmäl dig senast 27 maj genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se

Besök i privatträdgårdar och trädgårdsbutik i Tullinge

Söndag 10 juni, kl. 11.00. Samling vid Roslags Näsby station.

Pia Myrberg visar oss sin privata trädgård och sedan får vi möjlighet att shoppa i Torvans trädgårdsbutik. Där finns spännande plantor och trädgårdspynt. Där kan vi också äta vår picknick.
Vi åker sedan vidare för att titta på Pia Hedenblads trädgård. Hon har på sina 700 kvm en vit och en svart rabatt, växthus, köksväxter i pallkragar och en asiatisk oas.
Anmäl dig senast 3 juni genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Privatträdgård i Bromma

Onsdag 13 juni, kl 18.30, Vretvägen 10.

Vi besöker Kjell och Britta Nordin, som visar sin försommarfina trädgård med ett överflöd av lökväxter, iris, schersmin och äppelblom.
Vi åker i egna bilar och ses där. Adress och vägbeskrivning får du vid anmälan.
Anmäl dig senast 6 juni genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Koloniträdgårdar Barnängen

Tisdag 10 juli, kl. 18.30. Samling vid hörnet Skånegatan/Ploggatan.

Barnängens koloniträdgårdsförening ligger i Vitabergsparken nedanför Sofia kyrka och gränsar mot Skånegatan. Området var ett av de första som bildades i Stockholm och har högt kulturhistoriskt värde. Nu får vi njuta av de innehållsrika lotterna i högsommarskrud.
Anmäl dig senast 4 juli genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Öppna trädgårdar i Täby och Vallentuna

Tisdag 24 juli, kl. 18.00 – 21.00 eller 16.00 – 21.00.

Vi fortsätter även i år med vår uppskattade aktivitet Öppna trädgårdar. I fjol var det 8 trädgårdar som deltog och det vore roligt om det blir ännu fler som deltar i år. Detta är en dag att träffas under enkla och trivsamma former. Både för dem som deltar och för besökarna är det inspirerande med alla diskussioner och idéer som uppstår. Alla är hjärtligt välkomna att besöka och träffa trädgårds­kompisar. För att besöka trädgårdarna behövs ingen anmälan.
Information om vilka trädgårdar som visas sprider vi via vår hemsida.
Du som vill visa din trädgård mailar till anmalan@tabyvallentunatradgard.se senast 15 juni. I din anmälan bör du ange några rader om din trädgård, vägbeskriv­ning och om du vill öppna kl. 16.00 eller kl. 18.00.

Söderbrunns kolonilotter

Onsdag 1 augusti, kl. 18.30.  Samling vid Roslags Näsby station.

Söderbrunn i Liljansskogen är Stockholms äldsta koloniområde som fortfarande är i bruk. Det startades 1905 och består nu av 200 odlingslotter.
Vi vandrar runt och tittar på högsommar­blomningen och tar en närmare titt på några av lotterna där vi blir visade runt av ägarna. Här finns mycket inspiration att hämta runt spännande perenner, fiffiga växtstöd och fina krukarrangemang.
Anmäl dig senast 20 juli genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se. Ange i din anmälan om du avser att åka direkt till Södersbrunn.

Följ med oss till Gotland, trädgårdsön!

Torsdag 16 – söndag 19 augusti.
Samling vid bussterminalen, Klarabergsviadukten

Vi åker färja från Nynäshamn på torsdag förmiddag och spenderar torsdagseftermiddagen och kvällen i vackra Visby i egen regi, tex i Botaniska Trädgården. Vi bor på Hotell Borgen i delade rum. Några få enkelrum finns även.
Under fredagen och lördagen åker vi med buss till ett antal intressanta trädgårdar. Vi äter gemensam lunch och är tillbaka i Visby vid 17-tiden. Efter en stunds vila äter vi middag tillsammans. På söndag förmiddag besöker vi ett par trädgårdar inom promenadavstånd. Lunchen och eftermiddagen tillbringar vi efter eget tycke. Båten från Visby går ca 16.00 och vi räknar med att vara vid Stockholms Central kl 21.00. Max antal deltagare är 27.
För cirka 4.800:- ingår:

  • tre nätter i delat rum inklusive frukost, enkelrumstillägg ca 800:-
  • resa från Klarabergsviadukten tur och retur Visby med buss och båt
  • buss med egen chaufför under fredagen och lördagen
  • lunch och middag fredag och lördag.

Vi är ännu på planeringsstadiet och behöver tecken på ditt intresse senast den 31 januari för att avgöra om resan ska bli av. (Det är inte bindande, garanterar dig inte plats och betraktas inte som anmälan.) Sänd ditt tecken på intresse till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.
Om och när vi ser att det finns tillräckligt många intresserade beslutar vi att genomföra resan. Då kommer vi att sända ut information till alla medlemmar om hur man anmäler att man vill delta och betalar. När avgiften är betalad är din anmälan bindande. Avgiften kan inte återbetalas. Här gäller det att du agerar snabbt eftersom våra resor brukar bli fulltecknade.

Permakultur och ätbara perenner, Christian Odberger

Måndag 3 september kl. 19.00 i Hönshuset.

Christian och Margaretha Odberger driver Grönt Liv och undervisar på Stockholm Universitet om stadsodling, håller egna kurser i trädgårdsdesign, arbetar som föredragshållare samt är aktiva inom olika ideella odlingsnätverk. Som privatpersoner driver de flera ideella projekt, bland andra Rågdalens Skogsträdgård, Takodlarna på Sergels Torg och Skogsträdgården vid Stockholms Universitet. Christian kommer att berätta om permakultur, en samling designprinciper för att skapa hållbar samhällsutveckling. Ett exempel är Skogsträdgården, en odlingsform där man inkluderar träd i odlingen. Man designar efter platsens förutsättningar och väljer omsorgsfullt ett markskikt av perenna och självsående växter, gärna ätbara och odlar giftfritt.
Kaffe, te och smörgås serveras från kl 18.30 à 30:- för dem som anmält att de vill fika.
Anmäl dig senast 25 augusti genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Besök hos Grönt Liv

Onsdag 12 september. Samling vid Roslags Näsby station kl. 17.30.

Vi besöker Christian och Margaretha Odbergers 30-talsvilla i Huddinge. Där har de sedan 2009 skapat en visningsträdgård som visar permakultur i praktiken. Vi får se hur man anlägger upphöjda odlingsbäddar direkt på gräsmattan. Kanske får vi även titta på deras gerillaodling strax bredvid.Avgift 60 kronor/person som betalas vid anmälan.
Anmäl dig senast 5 september genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Höstmarknad i trädgården

Söndag 23 september, kl. 15.00 – 17.00 hos Marianne, Rostocksvägen 6, Skarpäng.

Tag med dig dina kompisar och grannar och kom och fynda!
Dela med dig av ditt överflöd genom att sälja dina överblivna perenner, äpplen, grönsaker, fröer, sylter, safter, trädgårdspynt och annat. Priserna bestämmer du som säljer själv.
Om du vill sälja mailar du och berättar du hur mycket bordsyta du behöver, så ordnar vi bord eller liknande.
Eller kom bara och träffa andra trädgårdsfantaster under en trädgårds­fika. Idag erbjuder vi café med hembakat vars vinst går till cancerfonden.
Den som vill sälja mailar anmalan@tabyvallentunatradgard.se senast 13 september.

Odling av bonsai med Torsten Ryman

Mitten av oktober, kl. 19.00 i Hönshuset. Exakt datum meddelas senare.

I fjol fick vi ställa in denna aktivitet på grund av lokalbrist. Nu gör vi ett nytt försök.
Många resor till Japan och ett stort intresse för japansk kultur förde Torsten in på odling av bonsaier. Nu är han ordförande i Svenska bonsaisällskapet.
Bonsai betyder ”växt i skål”. Under kvällen kommer vi att få lära oss grunderna och få veta lite om den österländska traditionen och mystiken.
Fika från kl 18.30 à 30:- för dem som anmält att de vill fika.
Anmäl dig senast en vecka innan genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Nya fröer och vintersådd med Veronica Axelsson

Måndag 19 november, kl. 19.00 i Hönshuset.

Veronica lyssnade på ett radioprogram 2012 om vintersådd och tyckte det lät så fantastiskt. Hon var tvungen att testa om det fungerade. Och det fungerade verkligen! Sedan dess har hon vintersått det mesta, testat sig fram, i bland med framgång och ibland utan.  Hon tycker att fler borde vinterså, främst för att det är så enkelt och man slipper ha sådderna inomhus. När Veronica nu får möjligheten att lära andra använda den här tekniken så kommer hon att berätta och att visa oss praktiskt hur detta går till. Veronica kommer även att ha med sig en del fröer.
Vi har tidigare träffat Veronica på Sanda Cottage.
Kaffe, te och smörgås serveras från kl 18.30 à 30:- för dem som anmält att de vill fika.
Anmäl dig senast 12 november genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

Julmys i Åkersberga

Tisdag 4 december, kl. 18.00 på Åkersberga växtförsäljning.

Bland julens alla härliga blommor och glöggdofter ses vi för att skapa julkransar, julgrupper eller annat julfint. Vi köper allt material med 10% rabatt. Vi kommer att få lära oss hur man får fram riktigt fina arrangemang av en expert inom området. En ännu ej fastställd kurskostnad tillkommer. Vi reser i egna bilar och ses där.
Anmäl dig senast 26 november genom att maila till anmalan@tabyvallentunatradgard.se.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *