Öppna trädgårdar

Det har nu blivit en tradition att Täby Vallentuna Trädgårdsförening ordnar Öppna Trädgårdar. Tisdag 24 juli 2018 kommer vi att kunna åka runt och titta på fina, inspirerande trädgårdar, men vilka de blir är ännu inte helt bestämt. Just nu ser det ut att bli 8 – 10 trädgårdar att besöka. Vi kommer att fylla på denna lista de närmaste veckorna.

De som håller öppet 2018 är:

Lotta Lundqvist
Bragegränd 13, Täby Kyrkby, Täby, 0709-907817
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: En 80-tals trädgård i förvandling! Jag strävar efter en lekfull, spännande och lummig trädgård med oväntade upplevelser i varje rum, men där är jag inte riktigt än! Ett par nya projekt är nästan klara men växthus, liten damm, rostig hörna, turkosa medelhavsdelen samt köksträdgården är delar som funnits med ett tag nu. Annat jobbar jag på!
Hitta hit och parkera: Kör till Täby Kyrkby, sväng ner mot Kyrkbyns Centrum, ta till vänster innan Ica-butiken; Margaretavägen, ta sedan första till vänster uppför backen; Bragegränd och vid vändplan kan man parkera.

Lotta Kjellberg
Arkenvägen 13 i Skarpäng, Täby, 070-5988068
Öppet 16.00 – 21.00
Beskrivning: Det är en liten trädgård på som är fylld med blommor. Jättemycket lökväxter som nu blommat över så klart. Jag har mycket rosor, pioner och klematis och en hel del andra perenner. Jag har blandat upp rabatterna med buskar och små ”buskträd”. Det jag gillar bäst med min trädgård är att det alltid finns något nytt att upptäcka. Det beror på att det är trångt och att växterna är väldigt många – och ofta små.
Hitta hit och parkera: Åk Täbyvägen och kör in på Fjätursvägen vid Milstensskolan. Efter en tvär vänsterkurva och nedförsbacke så kör man in till höger vid Arkenvägen. Min tomt är liten, 500 kvadrat, och på den ytan ska naturligtvis även hus, garage, garageuppfart också få rum. Då förstår ni att hos oss kan man inte parkera. Arkenvägen är en återvändsgata och det är bäst att åka till vändplanen och sedan parkera i backen.  Jag bor i huset med det gula lusthuset på tomten. Men man går inte in på lusthussidan.

Gunnel Sandberg
Götavägen 23 i Gribbylund, Täby, 0706-540871
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: Jag har en trädgård med många olika blommor och buskar men i en ganska prydlig ordning. Jag tycker det är roligt att blanda många färger på min palett, så ock i trädgården. Varje år blir det något nytt hörn som ändras och nya växter flyttar in. Kom gärna och få/ge idéer och kanske ta en fika.
Hitta hit och parkera: Götavägen går parallellt med Bergtorpsvägen. Kör upp för backen på Götavägen. Där hittar du ett falurött hus och staket på höger sida. Parkera på andra sidan gatan.

Elisabet Peterson
Lingonvägen 4, Vallentuna
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: Min trädgård är liten trädgård men med extra allt. Där finns många vanliga och ovanliga perenner, speciella träd (som t.ex. carneval-lönn, ginko, variegerad flikbok, skenkamelia, pelarfläder, variegerad pagodkornell, japanska lönnar, katsura, dvärghavtorn) och en näckrosdamm. Den innehåller även sittplatser på olika ställen och vattenspel.
Hitta hit och parkera: Från Vallentuna C kör på Lindholmsvägen mot Lindholmen och sväng direkt till höger vid keramikaffären upp på Lingonvägen, på andra avtagsvägen till höger finns parkering.

Marianne Janning
Rostocksvägen 6, Skarpäng, Täby
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: Min trädgård är helt innesluten av buskage och träd för att skapa skydd mot vindar, rådjur och insyn. Den får därför lite hemlighetskänsla och man tänker inte på att den är helt plan. Den del där kraftledningsstolparna stod i fjol är nu nyanlagd och nästan färdig med en stor, djup damm och många nya buskar och träd. Trädgårdens 1120 kvm fylls av många olika sorters perenner och buskar, en del av lite ovanligare slag. Här finns även en minidamm och en liten, liten bäck. Några surjordspartier, en våtbädd och en grusrabatt ger möjlighet att testa olika växtmiljöer.
Hitta hit och parkera: Från Täbyvägen, mellan Rösjöhallen och Eneby Torg hittar du Rostocksvägen. Parkera på gatan utanför grinden eller på någon av tvärgatorna, men ställ inga hjul på trottoaren.

Regina Ponsell
Fenixvägen 9 B, Enebyberg, Danderyd, 070-3978016
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: Tomtens yta är ca 1500 m2. Utifrån tomtens karaktär är den uppdelat i: Ingång med tall och tuja allé i öst, odlingsdel med växthus i söder, bergparti i väst samt skog/park i norr. Trädgården är delvis nyanlagt för 15 år sedan. Mycket är under tillväxt, men sakta börjar karaktären träda fram. Rhododendron, magnolia, japanska lönnar, idegran och rönnar dominerar. Jag är inte mycket för grönsaksodling så det blir mest blommor i odlingslådorna. Rosor, pioner och vallmo är favoriten. Flera av växterna är planterade för att främja fåglar, insekter och fjärilar och odlas så giftfritt det är möjligt. Flera trädgårdsresor inspirerar och resulterar i nya projekt. Senast en pergola med medelhavskänsla. Även en damm med vattenfall är på gång.
Hitta hit och parkera: Fenixvägen är en tvärgata till Enebybergsvägen mellan Eneby Torg och Enebyängen. Om man kommer norrifrån, t.ex. från Täby, svänger man vänster in på Fenixvägen. Man kan parkera på gatan utmed staketet.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *