Öppna trädgårdar

Årets aktivitet  ÖPPNA TRÄDGÅRDAR är nu avslutad. Kanske ses vi nästa år. Vad tycker du?

Välkomna in på trädgårdsbesök!
Det har nu blivit en tradition att Täby Vallentuna Trädgårdsförening ordnar Öppna Trädgårdar. Tisdag 24 juli 2018 kommer vi att kunna åka runt och titta på 10 fina, inspirerande trädgårdar i högsommarflor. Tag med dig grannar, vänner och andra trädgårdsintresserade och kom på besök. Tag den unika chansen att komma innanför grindarna till dessa privatträdgårdar. Det är gratis och det behövs ingen anmälan.

De som håller öppet 2018 är:

 

Marie Sundberg Svensson
Vetevägen 25, Löttingelund, Täby
16.00 – 21.00
Beskrivning: Mindful by field. Jag bor precis vid en åkerkant. Att följa årstiderna över sädesfältet är som att betrakta en stor tavla i ständig förändring. Trädgården känns som en del av åkern och naturen runt omkring. Jag vill att min trädgård ska harmonisera med åkern, att man ska få den där känslan av att allt hänger ihop på något vis. Strävar mot att den ska bli lättskött och lite rufsig samt försöker att skapa en balans mellan jord, grönt, metall, vatten och eld. Vill att mina gäster ska känna sig rofyllda när de kommer hit och upptäcka att ju lugnare man rör sig, desto större chans är det att få se åkerns alla djur på nära håll.
Hitta hit och parkera:  Inte helt lätt att parkera här. Tre bilar ryms på uppfarten, men man kan hitta platser på gatorna i området.

Lotta Lundqvist
Bragegränd 13, Täby Kyrkby, Täby, 0709-907817
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: En 80-tals trädgård i förvandling! Jag strävar efter en lekfull, spännande och lummig trädgård med oväntade upplevelser i varje rum, men där är jag inte riktigt än! Ett par nya projekt är nästan klara men växthus, liten damm, rostig hörna, turkosa medelhavsdelen samt köksträdgården är delar som funnits med ett tag nu. Annat jobbar jag på!
Hitta hit och parkera: Kör till Täby Kyrkby, sväng ner mot Kyrkbyns Centrum, ta till vänster innan Ica-butiken; Margaretavägen, ta sedan första till vänster uppför backen; Bragegränd och vid vändplan kan man parkera.

Sara Bjelfvenstam Ullman och Patrick Ullman
Riddarstigen 22, Roslags Näsby, Täby
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: Vi har bott i vårt röda hus med vita knutar och granhäck i 20 år. Huset och trädgården köpte vi av en gammal man som var trädgårdsmästare. Vi föll direkt för den vänliga känslan i trädgården och vi har gjort allt för att förvalta vårt arv. Trädgården är på 1500 kvm, här finns många stora träd och buskar de flesta klassiska svenska sorter såsom fruktträd, björk, kastanj, hassel, jasmin, bärbuskar, rosor och perenner mm. Tomten är skönt insynsskyddad av en granhäck mot vägen och syrenhäck mot grannen. Vi älskar sommarblommor och grönsaksodling och även medelhavsväxter så här finns också ett stort växthus, köksträdgård, oliv, fikon, persika och en massa pallkragar. Tiden räcker inte alltid till för att ta hand om vårt gamla hus och odlandet och det kan man förstås se spår av här och där. Målet är att odla ekologiskt, främja mångfalden av både växter, fåglar och andra nyttodjur. Samplantering och täckodling ingår också i vår odlingsfilosofi.
Hitta hit och parkera: Vi bor på en hörntomt och infarten är på Resedavägen. Närmaste tågstation är Enebyberg station. Parkera får man göra längst, Resedavägen eller Riddarstigen, var bara uppmärksam på att inte stå i vägen för någons utfart.

Gunnel Sandberg
Götavägen 23 i Gribbylund, Täby, 0706-540871
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: Jag har en trädgård med många olika blommor och buskar men i en ganska prydlig ordning. Jag tycker det är roligt att blanda många färger på min palett, så ock i trädgården. Varje år blir det något nytt hörn som ändras och nya växter flyttar in. Kom gärna och få/ge idéer och kanske ta en fika.
Hitta hit och parkera: Götavägen går parallellt med Bergtorpsvägen. Kör upp för backen på Götavägen. Där hittar du ett falurött hus och staket på höger sida. Parkera på andra sidan gatan.

Lotta Kjellberg
Arkenvägen 13 i Skarpäng, Täby, 070-5988068
Öppet 16.00 – 21.00
Beskrivning: Det är en liten trädgård på som är fylld med blommor. Jättemycket lökväxter som nu blommat över så klart. Jag har mycket rosor, pioner och klematis och en hel del andra perenner. Jag har blandat upp rabatterna med buskar och små ”buskträd”. Det jag gillar bäst med min trädgård är att det alltid finns något nytt att upptäcka. Det beror på att det är trångt och att växterna är väldigt många – och ofta små.
Hitta hit och parkera: Åk Täbyvägen och kör in på Fjätursvägen vid Milstensskolan. Efter en tvär vänsterkurva och nedförsbacke så kör man in till höger vid Arkenvägen. Min tomt är liten, 500 kvadrat, och på den ytan ska naturligtvis även hus, garage, garageuppfart också få rum. Då förstår ni att hos oss kan man inte parkera. Arkenvägen är en återvändsgata och det är bäst att åka till vändplanen och sedan parkera i backen.  Jag bor i huset med det gula lusthuset på tomten. Men man går inte in på lusthussidan.

Marianne Janning
Rostocksvägen 6, Skarpäng, Täby
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: Min trädgård är helt innesluten av buskage och träd för att skapa skydd mot vindar, rådjur och insyn. Den får därför lite hemlighetskänsla och man tänker inte på att den är helt plan. Den del där kraftledningsstolparna stod i fjol är nu nyanlagd och nästan färdig med en stor, djup damm och många nya buskar och träd. Trädgårdens 1120 kvm fylls av många olika sorters perenner och buskar, en del av lite ovanligare slag. Här finns även en minidamm och en liten, liten bäck. Några surjordspartier, en våtbädd och en grusrabatt ger möjlighet att testa olika växtmiljöer.
Hitta hit och parkera: Från Täbyvägen, mellan Rösjöhallen och Eneby Torg hittar du Rostocksvägen. Parkera på gatan utanför grinden eller på någon av tvärgatorna, men ställ inga hjul på trottoaren.

Eva Erlandsson
Mörtsjögränd 15, Skarpäng, Täby
Öppet: 18.00 – 21.00
Beskrivning
: I en glänta mot skogen har vi skapat ett litet paradis på en tomt om knappt 800 kvm. Växterna är valda utifrån ett skandinaviskt/japanskt tema för att skapa en känsla av att trädgården flyter ihop med tallskogen bakom huset. Vi har lagt ned mycket tanke på att skapa en genomtänkt struktur av trädgården. Att gå genom trädgården ska vara som en upptäcktsfärd genom olika rum: Den stensatta entrén mot öst inramas av lavendel som omsluter en rabatt fylld med näva, rosor, rhododendron, syrenträd och prydnadsgräs. Området till vänster är under arbete och består idag av hallonbuskar och andra buskar. Rakt fram från entrén går man genom en rosenbåge in i ett odlingsrum fyllt med planteringslådor och ett utekök. Från den organiskt formade gräsmattan har man utsikt mot skogen, sjön och en lång rabatt som avgränsar tomten mot väster. I en hörna längst in finns en uteplats som omges av rosor och syren. Mot huset, där vi har kvällssol, ligger ett organiskt format trädäck omslutet av lavendel och ett japanskt körsbärsträd. Mot norr bildar en grustäckt gång med en häck av avenbok en skyddad plats för förvaring och tvätt.
Hitta hit och parkera: Sväng in på Rösjövägen vid rondellen vid Rösjöhallen (ICA). Efter ca 400 meter har du Rösjöskolan på vänster sida. Sväng då höger in på Långkärrsvägen. Mörtsjögränd ligger sedan till vänster efter 600 meter. Parkering sker lämpligast längs Långkärrsvägen då parkeringsmöjligheterna på Mörtsjögränd är mycket begränsade. Mörtsjögränd 15 är det svarta huset med en vit garageport som du ser rakt fram när du kommer in på Mörtsjögränd.

Regina Ponsell
Fenixvägen 9 B, Enebyberg, Danderyd, 070-3978016
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: Tomtens yta är ca 1500 m2. Utifrån tomtens karaktär är den uppdelat i: Ingång med tall och tuja allé i öst, odlingsdel med växthus i söder, bergparti i väst samt skog/park i norr. Trädgården är delvis nyanlagt för 15 år sedan. Mycket är under tillväxt, men sakta börjar karaktären träda fram. Rhododendron, magnolia, japanska lönnar, idegran och rönnar dominerar. Jag är inte mycket för grönsaksodling så det blir mest blommor i odlingslådorna. Rosor, pioner och vallmo är favoriten. Flera av växterna är planterade för att främja fåglar, insekter och fjärilar och odlas så giftfritt det är möjligt. Flera trädgårdsresor inspirerar och resulterar i nya projekt. Senast en pergola med medelhavskänsla. Även en damm med vattenfall är på gång.
Hitta hit och parkera: Fenixvägen är en tvärgata till Enebybergsvägen mellan Eneby Torg och Enebyängen. Om man kommer norrifrån, t.ex. från Täby, svänger man vänster in på Fenixvägen. Man kan parkera på gatan utmed staketet.

Elisabet Peterson
Lingonvägen 4, Vallentuna
Öppet: 16.00 – 21.00
Beskrivning: Min trädgård är liten trädgård men med extra allt. Där finns många vanliga och ovanliga perenner, speciella träd (som t.ex. carneval-lönn, ginko, variegerad flikbok, skenkamelia, pelarfläder, variegerad pagodkornell, japanska lönnar, katsura, dvärghavtorn) och en näckrosdamm. Den innehåller även sittplatser på olika ställen och vattenspel.
Hitta hit och parkera: Från Vallentuna C kör på Lindholmsvägen mot Lindholmen och sväng direkt till höger vid keramikaffären upp på Lingonvägen, på andra avtagsvägen till höger finns 9parkering.

Chris Christensen
Mörbylundsvägen 9, Vallentuna
Öppet: 16.00 – 21.00
Lekfull trädgård med många olika miljöer.
På en villatomt på 650 m2 har jag lekt med att skapa olika miljöer och rum. Min kärlek till vatten har resulterat i två dammar. En japansk damm med koikarpar och lugn grönska i grus runtom och en grod- och fågeldamm med litet vattenfall o sittplats på brygga.
Det finns även skogsmiljö med roliga ljungväxter, stenparti med alpiner och grusgård med grönsaksodling mm. Det går att göra så mycket på liten yta och nya idéer kommer hela tiden. Efter en trädgårdsresa till England 2017 kom jag så hem igen med massor av tankar och idéer som resulterade i att jag byggde om flera rabatter och byggde en ny pergola. Under våren har jag kompletterat pergolan med en hemmabyggd fontän som ger ett behagligt plaskande och som drar till sig mängder av fåglar och insekter.
Hitta hit och parkera: Från E4 följ skylt mot Vallentuna och åk ca 10 km. Sväng vänster in på Teknikvägen (skyltat Centrum N) och kör ca 300 m, sväng vänster in på Mörbylundsvägen och sväng ner vid första garagelängan till vänster och parkera. Från Vallentuna centrum åker man mot Upplands Väsby och svänger sedan efter ca 1 km in på Teknikvägen (skyltat Centrum N) och sedan som ovan. Om parkering inte skulle räcka utmed garagelängan så kan man stå utmed vägen ovanför.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *